1. IVF POSTOPEK

Nekje v decembru2012, sem prvič prišla na pregled k svojemu novemu ginekologu, dr. Tataloviću. Zaradi selitve in delno tudi zaradi nezadovoljstva s predhodno ginekologinjo sem se odločila, da si poiščem ginekologa, ki mi bo bolj blizu (slišala sem ogromno dobrega o njem). Šlo naj bi za rutinski pregled in PAP bris, vendar sem mu malo potožila, da me velikokrat nekaj v maternici tišči – in ne zaradi ovulacije ali bližajoče se menstruacije, ampak kar tako. Najprej me je samo pretipal, potem pa se odločil, da naredi še vaginalni ultrazvok in pogleda kaj se dogaja. Potreboval je samo nekaj sekund, da mi je postavil diagnozo – septum uteri ali pregrada v maternici. Gre za prirojeno zadevo, ki ni nevarna in načeloma ne boli, vendar pa predstavlja tveganje za splav v nosečnosti, zato me je po hitrem postopku naročil na pregled v Ginekološki kliniki Ljubljana (oz. v leonišču, da vam bo lažje). Datum za prvi pregled pri specialistu ginekologu sem dobila v januarju, in sicer pri dr. Tomaževiču. Na ta dan me je ultrazvočno pregledal še on in potrdil pregrado ter me ‘porinil’ naprej za operacijo.

Za datum operacije sem se sicer morala zopet sama naročiti in če bi želela, da me operira on (kar sprva sem), bi morala čakati vsaj 4 mesece, medtem ko bi pri katerem od drugih specialistov, prišla na vrsto veliko prej. In tako sem se odločila za dr. Heleno Ban Frangež (ki je 2x operirala tudi svakinjo – endometrioza). Datum za operacijo sem dobila že v mesecu februarju, točen datum pa, ko sem dobila menstruacijo, februarja.

Pregnancy ultrasound scan

Operacija je bila histeroskopska in trajala samo okoli 15 min. Splošno anestezijo sem prenesla zelo dobro. Ko sem se zbudila, me je spodaj vse zelo bolelo, vendar ko so analgetiki (končno) prijeli, je vsa bolečina izginila in ni prišla več nazaj. Razen krvavitve ni bilo ničesar, kar bi me opominjalo, da sem dejansko bila operirana.

Operirana sem bila prva tisti dan, že ob 7.00 zjutraj, tako da sem bila odpuščena že ob 16.00 uri popoldne. Ko me je dragi prišel iskat, sem mu ukazala, naj me takoj (ampak res takoj) pelje v McDonalds – od čiščenja in posta dan pred operacijo in cel dan do odpusta, sem bila sestradana! Nimate pojma kako božanski je bil tisti pomfri…

Navodila po operaciji so bila, da naj nekaj časa počivam in pa počakam dva ciklusa, preden skušam zanositi (dva ciklusa počakava, potem pa akcija in končno otroček, sem si mislila). Po treh mesecih, v maju, sem imela pri dr. Banovi kontrolo, ki je pokazala, da pregrade več ni in ker sem bila ravno pred ovulacijo, je pohvalila zalogo jajčec in me napodila domov – delati otroke. Navodila sva z dragim seveda z veseljem upoštevala.

Leto dni kasneje… otročka pa še vedno ni bilo.

 

—> NADALJEVANJE