FIT4FAMILY: Intervju z dr. Barbaro Pregl Breznik

Ali je težave v zvezi z neplodnostjo mogoče preprečiti? Ali lahko za doseganje cilja, želje po otroku, kaj naredimo sami? Kakšen vpliv na plodnost ima življenjski slog para? O tem in še mnogo več sva se pogovarjali s klinično embriologinjo, dr. Barbaro Pregl Breznik.

Dr. Pregl Breznik je na Medicinski fakulteti v Ljubljani doktorirala na področju molekularne biologije in biokemije. Svoje delo na področju zdravljenja neplodnosti je pričela pred 15 leti v Univerzitetnem kliničnem centru v Mariboru, trenutno pa je zaposlena na Inštitutu za zdravljenje neplodnosti v Gradcu. Je ESHRE licencirana klinična embriologinja. Poleg svojega dela se veliko časa posveča družini, gibanju in uravnoteženi prehrani. Opravila je izobraževanje za prehransko svetovanje, osebno trenerstvo in vadbo v nosečnosti ter po porodu. Pri svojem delu opaža, da velikokrat kljub visokim odmerkom hormonov, invazivnim in bolečim postopkom zunajtelesne oploditve ter izjemnemu trudu celotne medicinske ekipe, uspeh ni zagotovljen. Večina procesov, ki tečejo v celici, je očem skritih, na njih pa je mogoče vplivati z ugodnim življenjskim slogom. Ker je ta del zdravljenja neplodnosti v Sloveniji v okviru javnega zdravstvenega sistema skoraj v celoti zapostavljen, se je odločila, da želi pare ozaveščati in jim pomagati še na tak način, da morda hitreje uresničijo svojo željo po otroku.


Kaj te je vzpodbudilo, da si se začela ukvarjati s svetovanjem parom, poleg dela, ki ga že opravljaš v laboratoriju za reproduktivno medicino? S kakšnimi primeri se srečuješ pri svojem delu?

Vem in razumem kako se počuti par, ko s strani zdravnika prejme kup informacij, diagnoz, ko veliko vprašanj ostane neodgovorjenih, kako hudo je lahko, ko par izve, da bo pot do otroka težka in dolga. Zato sem se odločila, da parom ponudim pomoč, vodstvo, dodatne informacije, da se bodo na tej poti počutili bolj sigurno. Predvsem pa pari ne želijo ostati nemočni, želijo si otroka čimprej, najraje zdaj in takoj. A vidik ugodnega življenjskega sloga je skoraj popolnoma prezrt, kljub temu, da ima velik pomen. Pri svojem delu se srečujem s pari, ki ostajajo praznih rok iz cikla v cikel, nekateri pa odnehajo že po prvem ciklu, ker je enostavno breme za telo preveliko, nekateri ne želijo visokih odmerkov hormonov in bolečih postopkov zdravljenja.

Kakšna pa so pričakovanja parov, ki se zdravijo s klasičnimi postopki zdravljenja neplodnosti? In kakšne so realne možnosti za uspeh?

Pričakovanja parov, ki pridejo na kliniko za zdravljenje neplodnosti so izredno visoka. Občutek imajo, da držimo v roki čarobno paličico in da se bo s postopki zdravljenja vse uredilo ter bosta kaj kmalu sporočila veselo novico. A realnost je drugačna. Odstotek uspešno opravljenih ciklusov, torej tistih, ki se končajo z nosečnostjo, je zgolj 30-40%, odvisno od klinike do klinike. Pa še to v primeru ugodnih parametrov, torej kadar ne gre za težje oblike moške neplodnosti, ženske stare nad 35 let in tako naprej. Pri takih primerih pa so lahko številke še veliko nižje, pri starosti nad 40 let, govorimo o manj kot 10% možnosti za zanositev.

Pari pogosto sprašujejo, ali lahko za uspeh kaj pripomorejo tudi sami. Ali dejansko lahko?

Seveda! In to ogromno! In prav na vseh korakih, ki so potrebni za to, da se rodi zdrav otrok. Ugoden življenjski slog je pomemben za oba, tako za moškega kot za žensko. Vpliva lahko na sam proces nastanka spolnih celic, število spolnih celic (torej število dobljenih jajčnih celic in koncentracijo semenčic v izlivu), kakovost zarodka, zmožnost ugnezditve zarodka v maternico in zdravo nosečnost, torej zmanjša tudi pojavnost spontanih splavov. Izboljša lahko hormonski status obeh, tako ženske kot moškega in vpliva še ne ogromno dejavnikov, ki mogoče niso tako univerzalno merljivi kot našteti, ampak pomembno vplivajo na možnosti za uspeh.

Ali je tvoje svetovanje primerno samo za pare, ki se zdravijo na kliniki za zdravljenje neplodnosti?

Nikakor ne. Svetovanje je namenjeno prav vsem parom, ki si želijo otroka, ne glede na to, ali so že v samem procesu zdravljenja ali ne. Namreč spremembe v življenjskem slogu ugodno vplivajo na možnost spontane zanositve, kakor tudi na višje možnosti za zanositev po IVF postopku. Nekateri pari niti ne želijo klasičnega zdravljenja in lahko na tak način izredno dvignejo svoje možnosti, tisti, ki pa so že v procesu, pa lahko čas do uspeha močno skrajšajo.

Neplodnost je že leta v porastu, dandanes je neploden že vsak 6. par. Kaj meniš, zakaj je temu tako?

Eden od razlogov za to, je sigurno način, na katerem živi današnja družba. Živimo v ritmu, ki ga narekujejo obveznosti, živimo sredi polnih urnikov. Časa primanjkuje na vseh področjih, ki so pomembni za plodnost. Vzamemo si premalo časa za užitek, za prijetne občutke, za zbliževanje s partnerjem, da se naše telo počuti varno. Namreč reprodukcija za obstoj telesa v danem trenutku ni nujna. In telo je izredno preudarno. Če ocenjuje, da smo v stresu, da okoli nas niso ugodne razmere, ne bo želelo potomcev. Časa zmanjkuje tudi za pripravo uravnotežene, predvsem pa nepredelane hrane. Predelana hrana, ki je večino časa na naših jedilnikih je osiromašena hranil, ki jih naše telo nujno potrebuje za optimalno delovanje. In skupek vsega naštetega vodi odločitev telesa, da razmere niso ugodne za nosečnost in potomstvo.

Kaj pa meniš o že pripravljenih prehranskih dopolnilih za izboljšanje plodnosti v primerjavi z uravnoteženo prehrano?

Prehranska dopolnila so nastala ravno kot odgovor na opisan življenjski stil, kot odgovor na osiromašeno in predelano hrano. Ampak če bi zadeve bile tako enostavne, potem težav, o katerih se danes pogovarjava, ne bi bilo več. Dejstvo je, da naše telo potrebuje za dobro delovanje mikrohranila, ki so pomembna za učinkovito delovanje našega telesa. Nekatera od njih so še posebej povezana z vzroki za neplodnost. Vendar nič ne more nadomestiti nepredelane hrane.

Večina mikrohranil deluje sinergistično, to pomeni, da delujejo vzajemno, sodelujejo med seboj tako, da je učinek maksimalen. Za to potrebujejo tudi pomožne snovi. Vse našteto je v hrani v ravno pravih razmerjih in kombinacijah, v prehranskih dopolnilih pa gre za izolirano delovanje, za katero velikokrat ni dobro poznano, kako se bo obneslo na daljše obdobje. In hitro se lahko zgodi, da presežemo neke fiziološke vrednosti. Tipični primer so tako opevani antioksidanti. Res je, antioksidanti so izrednega pomena za zdravje našega telesa, tudi za plodnost. Ampak ta nivo mora biti uravnotežen. Prosti kisikovi radikali, ki jih antioksidanti odstranjujejo, so v določeni meri POTREBNI za nekatere procese za uspešno oploditev jajčne celice, zorenje semenčic in podobno.

Pomembno se je zavedati, da prehranska dopolnila niso zdravila. So neke vrste instant rešitev za eno veliko težavo. In logično je, da za veliko težavo ni hitrih rešitev. Prehrana ima daleč večji vpliv in z ureditvijo le-te, se lahko uredi več področij, tudi (ne)plodnost.

Ali lahko malo več poveš o tem, kako izgleda prehransko svetovanje pri tebi?

V prvi vrsti je pomembno, da so vse prilagoditve prehrane zamišljene tako, da za par to ne predstavlja dodaten stres in preveliko obremenitev. Vedno iščem načine in rešitve tako, da so skladni z zmožnostmi para. Potem skušam sestaviti prehranski načrt tako, da telo pridobi vsa potrebna mikro in makrohranila. Par piše dnevnik svoje prehrane in potem le-tega po potrebi prilagajamo, usklajujemo. Preveč drastične in sunkovite spremembe ne pridejo v poštev, ker povzročimo s tem druge vrste stres. Če so takšne spremembe potrebne, jih uvajamo postopoma in v skladu z vsakim posameznim parom.

Katera pa so tista stanja neplodnosti, na katera lahko vplivamo z življenjskim slogom?

Dejansko skoraj vsa – vsaj izboljšamo. Kot sem že omenila, življenjski slog vpliva na proces nastanka spolnih celic vse do nosečnosti. Stanja, kot so policistični jajčniki, endometrioza, slaba odzivnost na hormonsko stimulacijo, slaba kakovost semena, ponavljajoči se spontani splavi… Celo pri nepojasnjeni neplodnosti, je mogoče opaziti višji uspeh na račun spremembe, izboljšave življenjskega sloga. Saj nepojasnjena neplodnost dejansko pomeni zgolj to, da z običajnimi metodami nismo uspeli ugotoviti enega od najpogostejših vzrokov. Le-ta pa je lahko prav neugoden življenjski slog, ki se odraža na molekularnem nivoju.

Status reproduktivnih hormonov, marsikdo ne ve, je tesno povezan s stresnimi hormoni in metabolnimi hormoni, kot sta npr. inzulin, leptin…

Ali lahko dosežemo morda tudi dvig števila pridobljenih jajčnih celic ob punkciji? To se mi zdi, da je pri parih zelo velik izziv.

Lahko. Lahko dosežemo višje število jajčnih celic, ki so boljše kakovosti in za katere smo potrebovali nižje odmerke hormonov. Namreč visoki odmerki hormonov za stimulacijo jajčnikov so povezani tudi s slabšo kvaliteto jajčnih celic. Seveda pod pogojem, da so jajčniki pri ženski še vedno dovolj aktivni oz. da je ovarijska rezerva še zadostna.

Kakšen pa je pomen telesne aktivnosti? Ali parom ponujaš tudi pomoč na tem področju?

Telesna aktivnost je izrednega pomena z vidika sproščanja stresa, dobrega počutja, antidepresivnega delovanja in sposobnosti zbliževanja para. Kadar je potrebna tudi izguba telesne teže, je to pomembno še toliko bolj. Vadba pri meni je sproščena in prilagojena morebitnim omejitvam para. Poskrbim za dobro glasbo in prijetno vzdušje ter par motiviram od začetka do konca. Lahko pa se dogovorimo tudi, da par po mojih navodilih opravlja telesno aktivnost drugje, na prostem ali v svoji bližnji okolici.

Kako pa je s telesno aktivnostjo v primeru, da ženska zanosi?

Tudi za to je poskrbljeno, opravila sem dodatno izobraževanje za vadbo med nosečnostjo in po porodu. Vadba med nosečnostjo je zelo pomembna. Prispeva k preprečevanju nosečniškega diabetesa, bolečin v križu, urinske inkontinenca in razmiku (diastazi) trebušnih mišic. Pomaga pri hitrejšem okrevanju po porodu, lahko preprečuje razvoj poporodne depresije in podobno. Vadba med nosečnostjo, če gre za normalen potek nosečnosti, ne predstavlja tveganja, kvečjemu korist, tako za mamo kot za otroka. Je pa priporočeno, da se vaje prilagodijo spremenjeni anatomiji in fiziologiji, za kar imam tudi vso potrebno znanje.

V kolikšni meri, meniš, je pomembno, da življenjski slog uredita oba, torej moški in ženska? Zdi se mi, namreč, da smo ženske vedno malenkost bolj dojemljive za tovrstne rešitve.

Menim, da je izjemnega pomena, da sodelujeta oba. Seveda, če za to resnično ni želje, je velik prispevek k uspehu že to, da sodeluje vsaj eden, a učinek seveda potem ne bo maksimalen. Morda imajo moški občutek, da nimajo vpliva na uspešno nosečnost, saj je ženska tista, ki je noseča. A zavedati se moramo, da genski material, torej bistvo otroka, osnovo, iz katerega zarodek nastane, prispevata v enaki meri OBA. In del, ki ga prispeva moški ni nič manj pomemben. Kakovost semenčice je bistvena za oploditev jajčne celice, kot tudi za kakovost zarodka, le-ta pa seveda posledično vpliva na zmožnost ugnezditve v maternici.

Z metodo mikroinjiciranja semenčice v citoplazmo jajčne celice (ICSI) se večina zgoraj opisanega zaobide. Ali še vedno meniš, da je pomembna kakovost partnerjevega semena?

Seveda. Metoda ICSI zaobide naravno selekcijo med semenčicami in je v primerjavi s klasično metodo osemenitev jajčnih celic izredno invazivna in za jajčno celico izredno stresna. Vendar lahko klasično metodo osemenitve uporabimo le, kadar je partnerjevo seme dovolj visoke kakovosti. Zarodki, pridobljeni po klasični metodi so višje kakovosti, imajo večjo sposobnost ugnezditve in pogosto pomenijo nižjo pojavnost spontanih splavov. Zato je vsak premik v kakovosti partnerjevega semena zelo pomemben in izredno vpliva na uspešnost zanositve in zdravje otroka.

Kako te lahko pari najdejo?

Vse potrebne informacije najdejo na moji spletni strani: https://www.fit4family.si, od koder se lahko tudi prijavijo na novičke, kjer bom redno objavljala informativne članke na temo dobrega počutja, uravnoteženega življenjskega stila in neplodnosti.

Lahko mi pišejo na: info@fit4family.si ali mi sledijo na FaceBook strani Fit4Family.

Vsa svetovanja, vključno s prehranskim vodenjem, lahko opravimo preko video konference, če je par preveč oddaljen.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s