[SUROVA HRANA ZA PSE]: Pozitivni učinki in spremembe pri psu

na dan

Za vse, ki resno razmišljate o spremembi prehrane vašega psa, vas bo od vseh informacij morda še najbolj zanimalo kako lahko surova hrana psu koristi, kakšne spremembe je moč opaziti in zakaj je pravzaprav boljša od briketov. Zaradi tega sem vam tokrat pripravila objavo, ki govori o vsem tem oz. o naši izkušnji s preskokom na drugačno, psu bolj naravno prehrano.

20180715_121644

Liya je zdaj na surovi hrani 5 mesecev. To ni niti pol leta in manj kot 6% njenega življenja (stara je bila ravno 7 let), pa vendar… v tako kratkem času, kaj, še veliko prej, sem opazila drastične spremembe, ki so le potrdile mojo odločitev za drugačno prehrano.

 

IZGUBA TELESNE TEŽE

Tisto česar nikdar nismo uspeli doseči z briketi (takšnimi in drugačnimi, kvalitetnimi, manj kvalitetnimi, dietnimi, za občutljivo prebavo in še in še), nam je na surovi hrani uspelo skoraj čez noč. No, morda malo pretiravam, a maščobne zaloge, ki so se je toliko let držale, so ob surovi hrani, hitro pričele kopneti.

In ja, verjetno vas bo ob pogledu na spodnji prej-potem sliki, veliko mislilo: “Pa saj sploh ni bila debel pes že v štartu.” In to razumem, predvsem iz tega vidika, da je danes predebelih in celo morbidno debelih psov, čedalje več. In ja, Liya res ni bila zelo debela, a praktično od njenega dopolnjenega prvega leta, leta in pol, so se je te obloge držale in nikakor jih nismo spravili dol. Glede na njeno stanje s sklepi in vezmi, pa si na dolgi rok odvečne teže (tudi 1 kg preveč) ne bi mogla več privoščiti. Tudi zdaj, ko je veliko bolj fit, vidim možnosti, da povečava gibanje in na ta način pridobi še kaj mišične mase in izgubi še malo maščobe (isto velja za njeno lastnico, mimogrede). 😀

Na začetku sem izgubo teže opazila z malo bolj izrazitimi “vdolbinami” v pasu, a čisto zares sem se zavedala koliko je izgubila, ko sem končno lahko brez težav zatipala rebra (ja, pri psu je rebra potrebno z lahkoto zatipati, videti pa se smeta samo zadnja dva) in ugotovila, da ima naenkrat precej odvečne/ohlapne kože. Kasneje se je to pokazalo še v bolj uleknjenem trebuščku, bolj otipljivi hrbtenici in kolkih.

Koliko je izgubila v kg, ne znam povedati, ker je v tem času nisem peljala k veterinarju, da bi stopila na njihovo (bolj zanesljivo) tehtnico, ocenila pa bi, da je izgubila približno 2 kg, kar je za majhnega psa, veliko.

Liya2

Liya3

ZDRAVJE DLAKE in KOŽE

Stanje dlake se ji je ob surovi hrani izredno hitro začelo spreminjati – nekako po dveh do treh tednih izključno surove hrane, je bilo že opaziti močno spremembo in takrat sem jo prvič postrigla brez, da bi se iz nje usuval prhljaj, brez da bi jo koža noro srbela, brez da bi bilo po koži moč videti en kup alergijskih sprememb. Že samo to me je šokiralo. A prhljaj se je je držal še nekaj časa, sicer v izredno mili obliki, a še ga je bilo videti. Tisto zares pravo in drastično spremembo v zdravju kože in dlake, pa sem opazila nekako po 3 mesecih surove prehrane.

Kakšna je zdaj njena dlaka? Ima čudovit sijaj, črna dlaka se modrikasto sveti v določeni svetlobi, je močna, gosta a neverjetno mehka (to pokomentira vsak, ki jo poboža) in ne odpada oz. odpada v količinah, ki niso omembe vredne (čeprav tudi prej nismo imeli s tem veliko težav, ker ima tak tip dlake). O prhljaju ni ne duha ne sluha, koža je ne srbi in nima zatohlega vonja – nekaj, kar je pri njej bilo ves čas prisotno (tudi če sem jo izredno dobro osušila in tudi če se ni zmočila – koža in dlaka sta vedno imeli rahlo zatohel, neprijeten vonj). Zdaj diši krasno, pa sem jo nazadnje skopala verjetno več kot 3 mesece nazaj, nekaj česar si prej nikoli nisem mogla privoščiti.

Liya dlaka

ZDRAVJE ZOB

Ne vem sicer v kakšnem stanju imajo zobje vaši psi, ki štejejo 7 let ali več, a Liya je imela že zelo slabo situacijo v ustih. Na zadnjih zobeh se je nabralo toliko oblog in kamna, da niso bili več beli, niti rumeni, skoraj tudi ne rjavi, ampak že nekaj hujšega. Bili so že tako grdi, da sem resno razmišljala o čiščenju zob pri veterinarju. In kaj se je zgodilo?

Ob menjavi prehrane in vključitvi surovih mesnatih kosti v njene obroke (predvsem piščanjčje perutnice in spodnji del stegen oz. zadnje noge), si je z žvečenjem in lomljenjem teh kosti, v roku tedna ali dveh, praktično vse obloge iz zadnjih zob, posnela dol. Tako zelo jezna sem, da nimam niti ene slike kako so bili zobje videti prej, a kot primerjavo lahko dam tole sliko (klik).

Mislim, da me je ta “efekt” surove prehrane, še najbolj šokiral, saj mi niti na pamet ni padlo, da bi si pes s surovimi kostmi lahko tako dobro očistil zobe (no, mati narava ve najbolje). Seveda, tudi zdaj nima najbolj svetlečih, belih zob, obarvanost in nekaj manjših oblog, še ostaja, a to je milje bolje od predhodnega stanja in neverjetno pozitivno za njeno splošno zdravje, ne le zdravje ustne votline.

BLATO

Tisto, česar sem vas prihranila slikovnega materila, a na čemer se je prav tako poznal vpliv surove hrane, je bilo blato. Na briketih je sicer (skoraj) vedno imela blato čvrsto in lepo oblikovano, čeprav ji napadi driske ali kakšnih drugih prebavnih motenj, niso bili tuji, a to blato je praktično vedno imelo izredno, izredno neprijeten vonj. Tak vonj, da če ga v listju nisem našla, sem ga ob lahkem pihu vetriča, vsekakor zavohala. Saj veste o čem govorim…

No, tudi to se je spremenilo s surovo prehrano – blato je pogosto sicer manj čvrsto, skoraj nikoli tako čvrsto, kot je bilo na briketih (le te so veliko bolj suhi, surova hrana pa že sama po sebi, polna vlage) in vonja praktično nima. Ne, blato naenkrat ne diši po vijolicah, a močnega vonja ni (razen če gre za kakšne prebavne motnje, seveda). Tudi odvajanje je manj pogosto, kot na briketih, saj telo bolj učinkvito izkoristi hranilne snovi iz surove hrane, briketi pa so pogosto polni praznega, ki se hitro prebavi in izloči.

Sprememba, ki se dogodi ob surovi prehrani psa, je tudi to, da pes veliko manj pije. Ko je bila Liya na briketih je pogosto tekom dneva pila vodo, posodico z vodo je bilo potrebno večkrat napolniti. Zdaj si včasih večjo količino vode popije le enkrat na dan, mogoče dvakrat (v kolikor dobi obrok v dveh delih) in to je to, vode čez dan ne pije, ker je preprosto ne potrebuje oz. tekočino dobi iz hrane.

 

To je samo nekaj izredno pomembnih sprememb, ki sem jih opazila sama in to v pičlih 5. mesecih surovega prehranjevanja, pomislite kako močan vpliv ima na dolgi rok oz. kako lahko mladiču omogočite boljši začetek življenja. Več o tem zakaj je surova hrana za psa naravna in neprimerno boljša od briketirane, pa v naslednjih prispevkih.

 

—> NADALJEVANJE

En komentar Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s