*SLOVONICU: Slovenska krema s tradicionalnimi sestavinami

na dan

Najbolj vesela sem, ko imam priložnost preizkusiti in predstaviti izdelke, ki nastanejo izpod ustvarjalnih rok Slovenk in Slovencev. ❤ Eden takšnih je pred kratkim prišel na trg – Slovonicu, naravna krema za obraz, ki s svojim videzom in sestavinami, vzorno predstavlja našo malo, a izredno bogato in raznoliko deželo. 

Beseda Slovonicu (ali Slovencu) predstavlja prvo znano omembo našega naroda in/ali jezika. Zapisana je bila na več stoletij starem vrču.

Kdo stoji za kremo, kje ta nastaja in od kod sestavine?

Krema nastaja v laboratoriju, na sedežu podjetja Holistični center Oljka. Proces izdelave kreme, od začetka do konca, vodi Monika Sadar – strastna raziskovalka, diplomirana kozmetičarka, farmacevtska tehnica in kmalu tudi doktorica znanosti zdravstvenih ved. Monika ima v kozmetični stroki veliko izkušenj, tako s profesionalno uporabo kozmetičnih izdelkov v wellnessih in kozmetičnih salonih, kot tudi s snovanjem in izdelovanjem kozmetičnih izdelkov. Med drugim poučuje izdelavo kozmetičnih izdelkov na srednji kozmetični šoli v Novem mestu. 

Katere so glavne (in tradicionalno Slovenske) sestavine te kreme?

  • orehovo olje
  • med
  • ekstrakt rdečega vina
  • ekstrakt kamilice
  • olivno olje
  • prekrasen, pristen vonj lipinih cvetov

Druge pomembne sestavine so še olje grozdnih pešk, šipkovo olje, karitejevo masloskvalen in ubikinon (Q10).

Vse sestavine prihajajo od slovenskih dobaviteljev in večina je ekološke pridelave. Krema  vsebuje 97% naravno pridobljenih sestavin in ne vsebuje parabenov, parafina ali barvil.

Kakšna je moja izkušnja s kremo?

Krema je vizualno zelo privlačna in drugačna od tistih standardnih, ki smo jih mogoče vajeni iz drogerij. Najbolj izstopa krasen, lesen pokrovček na katerem je v stari, venetski pisavi, vžgano ime. Spodnji del je iz lahke plastike, nalepka, ki se vije okoli kreme, pa ni navadna, ampak iz svetlečega, satenastega papirja, ki izdelku podari še malo bolj poseben videz. Tudi škatlica v kateri se krema nahaja je lepa, minimalistična, s tradicionalnimi sestavinami izpostavljenimi ob straneh in slovensko ljudsko pesmijo, zapisano na dnu.

Sama krema ima krasno teksturo, podobno čvrsto stepeni smetani. Za en nanos bo zadostovala mala količina, saj se krema krasno porazporedi po obrazu, brez posebnega drgnenja in vtiranja. Vonj je prečudovit in vsakič, ko odprem lonček, se počutim, kot bi se sredi poletja, sprehajala pod lipami. Ne pretiravam – vonj je tako pristen, kot bi vam nekdo pod nos pomolil sveže nabrane lipine cvetove. Krasen! Na obrazu se obdrži okoli 10-15 minut in je precej intenziven, zato se olfaktorni občutljivci temu izdelku raje izognite. Tisti, ki uživate v naravno odišavljeni kozmetiki (še posebej v cvetnih vonjavah), pa boste nad izdelkom (po mojem skromnem mnenju), navdušeni.

Kremo se lahko uporablja kot dnevno ali nočno, sama sem jo uporabljala bolj kot dnevno in kljub temu, da imam mešano kožo, mi ni bila pretežka. Vseeno bi jo morda odsvetovala tistim z mastno in problematično kožo, saj je kljub odsotnosti komedogenih sestavin, precej hranilna in morda premočna. Tisti z zelo suho kožo pa jo seveda po potrebi lahko nadgradite s serumi ali olji, v kolikor vam samostojno ne bi zadoščala.

Pore mi ni mašila, kože mi ni dražila, se pa mi je občasno (ob višjih temperaturah) znala koža pod njo malo potiti (takoj po nanosu oz. dokler se ni popolnoma vpila). Nič kar ne bi izkusila že kdaj prej in nič takšnega, kar bi me odvrnilo od uporabe, še posebej zdaj, v hladnejših mesecih.

Svojo kremo lahko kupite pri Moniki oziroma preko njene Etsy trgovine. Redna cena lončka (50 ml) je 34.90€, trenutno pa jo lahko dobite še malenkost ugodneje. 

Psssst! Če vas kremica zanima, pa vam bo morda v interesu tudi, da si zapomnite tole magično besedico – “LIPA”. Boste kmalu izvedeli zakaj. 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s