Mami kuha: Nutellamisu, tiramisu z nutello

na dan

Čeprav navadno tiramisu pripravljam po tem receptu, sem se pred kratkim odločila preizkusiti še tistega, ki je nekaj časa nazaj prepravil internet (vsaj jaz sem ga videvala na vseh možnih spletnih straneh) – nutellamisu.

Jaz sicer ‘svoj’ tiramisu včasih naredim z bananino kremo, drugič z nutelino kremo (namesto spasiranih banan, preprosto vmešam dve do tri žlici nutelle v mascarpone), spet tretjič neko mešanico obojega, a še nikoli ga nisem naredila po takšnem receptu, da nutella ne bi bila del kreme. Torej, kako lahko tudi vi naredite takšno sladico in kako sem sama bila z njo zadovoljna?

nutellamisu tiramisu z nutello

nutellamisu

‘Original’ recept, skupaj z video prikazom, sem prvič našla tule. Recept sem malo prilagodila, saj sem imela na voljo le še en mascarpone in eno smetano za stepanje. Delala sm v majhnem pekaču velikosti (približno) 27 cm x 18 cm (notranje dimenzije) – da si boste lažje predstavljali. 😉

Sestavine:

– 4 rumenjaki
– 2 žlici sladkorja
– 1 vanilij sladkor
– 1 smetana za stepanje (250 g)
– 1 mascarpone sir (250 g)
– 15 baby piškotov
– 250 ml mleka
– čokolada v prahu
– 3-4 debele žlice Nutelle

tiramisu z nutello

Rumenjakom dodamo sladkor in jih mešamo s električnim mešalnikom toliko časa, da postanejo kremasti. Nato dolijemo smetano za stepanje in vse skupaj mešamo, dokler smetana ne postane rahlo bolj gosta (stepla se vam ne bo, tako, kot ste vajeni… če ostane res čisto tekoča, lahko dodate 1 kremfix). Nato vmešamo še mascarpone (jaz to naredim z električnim mešalnikom, vi lahko vmešate tudi z lopatico). Kremo postavimo v hladilnik in se lotimo piškotov.

V 250 ml mleka dodamo 1-2 žlici Nutelle in jo raztopimo (mleko ni treba zavreti, le segreti toliko, da se vsa Nutella razstopi in vmeša v mleko). V nastalo mešanico pričnemo namakati baby piškote in jih polagati v pekač. Ko smo zapolnili celotno dno pekača, vzamemo iz hladilnika kremo in polovico namažemo čez piškote. Nato v mleko, ki nam je ostalo, dodamo še preostalo Nutello in jo razstopimo (če je mleka v razmerju z Nutello preveč, ga odlijemo še preden pričnemo segrevati in topiti Nutello – dobiti moramo srednje gosto tekočino, da bo lepo obstala povrh kreme). Stopljeno Nutello pustimo, da se malce pohladi, potem pa jo prelijemo če prvi sloj kreme in enkomerno razporedimo. Povrh namažemo še drugo polovico kreme, razmažemo ter jo posujemo s čokolado v prahu.

Tiramisu pustimo v hladilniku čez noč, da se vse skupaj utrdi (brez skrbi, Nutella se ne bo strdila nazaj). Pa dober tek! 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s