5. TEDEN

Preden začnem z rednimi, tedenskimi slikami trebuščka in vsem, kar spada zraven, vas moram (moje morebitne redne in neredne bralke), opozoriti, da slike ne bodo ravno za v revijo ‘Mama’ ali kaj podobnega. Na žalost nisem ena izmed nosečnic, ki se lahko ponaša z idealno težo in bo lahko nosečnost skrivala do 4. meseca. Že v štartu imam najmanj 20 kg (in 20+ cm obsega) viška in sem že zdaj videti, kot bi bila vsaj v ene 12. tednu… Na vse zgodaj zjutraj, če imam dober dan, trebuh deluje dokaj normalno… ampak večino časa sem tudi zelo napihnjena, tako da ga niti notri ne morem povleči. Preden sva bila zares v postopku sem sicer razmišljala, da bi se potrudila vsaj nekaj kilogramov izgubiti, ampak potem se je vse skupaj tako hitro odvilo, da sem se bolj posvečala dobremu počutju in ne vsakodnevnem tehtanju. Zdaj je, kar je… bom pa vesela in debela nosečka!

Teža: 84 kg (začetna teža/teža pred nosečnostjo)

Obseg trebuha: 108 cm (merjeno pod popkom)

Velikost otročka: kot seme jabolka

Kaj se dogaja z otročkom ta teden? Otroček je zdaj sestavljen iz treh slojev – ektoderm, mezoderm in endoderm. Vsi te sloji so podlaga za razvoj življenjsko pomembnih organov. Ta teden se bo ‘primitivno’ srce razdelilo v prekate in začelo (sicer še neredno) utripati.

Kaj se dogaja z mano? Včeraj me je začelo praskati po grlu in danes zjutraj me je pošteno ‘zagrabilo’. Začelo se je tudi kihanje in ves čas me malo zebe/trese (čeprav na srečo nimam vročine). Se pa začuda dokaj dobro počutim – bolje kot se ponavadi, ko zbolim… upam, da gre za nekaj prehodnega in se ne bo razvil v tisti tapravi prehlad. Žeja in lakota sta v mejah normale. Utrujenost je tudi vzdržna – za zdaj ne potrebujem sieste sredi dneva, opažam pa, da zvečer postanem hitreje zaspana. Prsi niso prav nič hudo občutljive ali boleče, bradavice pa (tako so že od transferja). Zadnje par dni prsi morda malenkost bolj začutim (kot da me malo špiknejo), pa malo me tudi srbijo, ampak res nič za pritoževat. Lulam še vedno precej pogosto, ampak noč lahko prespim (tam okoli 4. ali 5. ure se zbudim za lulanje, potem pa naprej spat).

Kaj me muči? Prebava, prebava in še enkrat prebava! Skoraj ni hrane, ki me ne napihne in zelo težko ugotovim katere reči me še bolj izdatno napihujejo (čeprav sem nekaj krivcev že odkrila… vsaj mislim). Ni več svobodne izbire hrane, ampak moram temeljito premislit, če se nekaj splača pojesti. Slabosti ni oz. je čisto vzdržna – gre bolj za slabost, ko sem lačna ali ko nekaj pojem (mi je nekaj minut slabo). Za zdaj še ni hrane, ki bi mi smrdela oz. me odbijala, ali hrane, ki bi me izredno privlačila (razen nekaj dni nazaj, ko sem celo noč sanjala sir). Zaprta sem kar precej, vendar grem na blato približno vsak drugi dan.

Kaj mi gre na živce? Cigareti! Fuuuuj! Na žalost je moj kadilec in se zelo težko zadrži, da doma ne bi čisto nobenega prižgal. Seveda gre na balkon, ampak moj nos je zdaj ekstra občutljiv in vse zavoham… Cigaretni dim me tako zelo moti, da ko grem po cesti in me dim kadilca doseže, bi ga kar klofutnila.

Kaj me razveseljuje? Moj dragi, ki je tako navdušen in ljubeč očka/soprog, da si boljšega res ne bi mogla želeti. Vsak dan mi zvesto boža trebušček in vsakič, ko se pogovarjava po telefonu, vpraša kako je najin otroček… ahhhh, kar zjokala bi se od sreče.

Nega telesa: Folno kislino jemljem že najmanj 3 mesece, ker sem vedela približno kdaj bova šla v postopek, zato sem se že vnaprej pripravila (za vse, ki vas zanima, pijem Femibion 1). Poleg folne vsako jutro popijem tudi dve kapsuli omega 3 in eno tableto joda (kelp) za mojo počasno ščitnico. V bližnji prihodnosti pa se bom morala še pozanimati o stanju hemoglobina in morebitnem jemanju železa (ker sem že tako ali tako nagnjena k slabokrvnosti). Od zunaj bolj slabo negujem telo in to se bo moralo čim prej spremeniti. Strije so pri meni že prisotne, ker sem se malo zredila (v zadnjih 6 mesecih), so pa na srečo zelo nežne in hitro ‘izginejo’. Vseeno bo treba začeti z rednim mazanjem trebuščka (in ostalega telesa). Tudi nega obraza se bo morala malo popraviti, ker me mozoljčki precej napadajo (progesteron, preklet bodi!) in z redno nego bo stanje vsaj malo boljše.

 

—> 6. TEDEN NOSEČNOSTI

En komentar Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s